Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Óda na čerstvé potraviny

Už delší dobu přemýšlím, jak zpracovat tohle téma, protože jedna z věcí, která je v Londýně naprosto skvělá je kvalita potravin. Rozhodně nejsem žádný gurmán a mé stravovací návyky v Praze byly příšerné, ale....

tohle stojí jen asi o 60 korun víc, než jít na menu do Mekáče v Praze...

To co zažívám tady přesvědčilo i takového neznalce jídla a všežrala, že ty litanie co pěla Laura Baranik v Lidovkách a Zdeněk Polreich v Ano šéfe na adresu českých supermarketů jsou opodstatněné. České supermarkety opravdu připomínají sklad zkažené zeleniny, ovoce a předražených totálně nezdravých věcí dovážených z celé Evropy, čím horších a dražších, tím lepší.

Asi by hodně lidí, když by prvě vstoupili do Waitrose, zažilo stejný kulturní šok já. Tohle není Albert, kde se válí upocené nezdravě vypadající kusy mnoho dní ležících ještě stále připomínajících něco jako (i když už ne barvou) rajče. Tady jsem si první den připadal, jak na výstavě jídla. Skoro se bojíte dotknout asi i v obavě, že to bude MEGA DRAHÝ.

Jenže, pak přijde šok číslo dvě! Vono to není dražší. Vono to často je levnější, než v Česku! Takže oblíbená výmluva, že v Česku nejde prodávat kvalitní zboží neplatí, protože tady je to levnější a kvalitnější.

Problém českých supermarketů je podle mě v tom, že se celý trh zaměřuje na dogma o českém spotřebiteli – ať je toho hodně, oni sežerou všecko, jen to sem z těch plantáží kdekoliv po světě lifrujte. Jenže tady v UK se nežerou brambory z Mexika, ale domácí. A v tom je celej fígl. Když půjdete do českýho obchodu, obrovská spousta žrádla se tahá z druhýho konce Evropy, jen protože supermarket má o 20 halířů vyšší marži.

Tady tenhle přístup nefunguje. Tady se jedí domácí potraviny, nikoliv to, co už je před koncem lhůty dovezené z celé Evropy, co strávilo pár dní cestováních bednách po dálnicích. Proto taky rajčata jsou ČERVENÁ a KRÁSNÁ. Šunka je ŠUNKA a vypadá CHUTNĚ na první pohled. STEAK je STEAK, a to maso i zabalený nevypadá odporně. Nikde nejsou regály plný věcí co tam prožili už mnoho osamělých nocí a začínající chytat zcela jinou barvu, například modré pomeranče, moc v Londýně nefrčí...

No a tím to nekončí! Páteří českého fastfood stravování je Mekáč. Tohle sice v Londýně najdete taky, ale rozhodně to není, nejlevnější a ani nejchutnější co se v daným místě nachází. Naopak existuje mnoho ZDRAVÝCH FAST FOODŮ, jo slyšíte dobře, kde se dá najít, rychleji, levněji, chutněji a zdravěji, než třeba v mekáči. A takových je po celým Londýně spousta. Ať jsou to Pret & Manger, ITSU, EAT...apod.

Narozdíl od českých stravoven tohoto typu, to není nezdravý, ale naopak se tam dá fakt kvalitně a rychle najíst hádejte čím – ČERSTVÝMA POTRAVINAMA. Celé to je asi dáno tím rozdílem, že v Česku z nějakého důvodu co není smažený a pokud možno s tunou hranolek, nebo poblemcaný tunou majonézy, není dostatečně FAST. V Londýně naopak si někdo uvědomil, že FAST je o rychlosti obsluhy a ne kompromis na jídle.

Takže běžnej pracovní oběd vypadá takto. Vyrazíte z kanclu do nějakého z místních zdravých fast foodů, ty jsou v City vždycky velmi blízko kanceláří a i různé neřetězcové fast foody, taky dělají rychlé a zdravé jídlo. Samozřejmě existují, tak jako všude, různé Fast Foody typu Best Chicken, kde se za oknem válí jako v KFC různé unavené kousky kuřete a tuna slabounkých hranolek, ovšem rozdíl je, že tam moc lidi z kanceláří nechodí.

Nicméně máte-li si vybrat, jestli budete baštit k obědu za £5.99 výborného lososa s rýží, omáčkou a čerstvou zeleninou, a zapijete to čerstvým džusem za za £1.50 Samozřejmě pokud si nedáte pití tam, to je to nejdražší, můžete si jít nakoupit levnější (ovšem nikterak nekvalitní) pití do Waitrose, Tesco, nebo Boots cestou do kanclu. Případně si můžete nakombinovat i vlasní menu a třeba si koupit jen salát za £2.49, není co řešit..

Ono je tady dáno i pracovním stylem. Tady neexistují různé „vymoženosti“ běžné v České Socialistické Republice. Žádné hodinové přestávky na oběd, kdy pak se vrátíte přežráni do kanclu, po zbaštění smaženýho sejra a zapití pivem, jste odpoledne schopni tak leda spát na klávesnicí. Tady to naopak funguje tak, že jídlo si většinou berete do kanclu a jíte buď v kuchyňce, nebo přímo u počítače. Na druhou stranu co v Londýně funguje je víkend. Tady se fakt respektuje, že v pátek se zavře tejden a o víkendu člověk relaxuje.

Možná je to dáno i tím, stravováním. Pravda je taková, že i když jsem tomu ze začátku nechtěl věřit, ty čerstvý potraviny jsou fakt lepší a v tý práci to není o těch klasických českých poobědových výpadcích, kdy jste sice pěkně pokecali, ale pracovní tempo pokeslo díky přežranosti o 60 procent, takže tam večer budete muset hnít o hodinu déle, abyste to vůbec dodělali...

No nic, každopádně musím poděkovat Lauře Baranik a Zdeňkovi Polreichovi za to, že díky jejích názorům mě donutili začít nad tím co jím myslet a když jsem tady potkal čerstvý a levný jídlo, pochopil....ono to vlastně nebylo moc těžký, stačí ochutnat....a začnete chápat proč Laura v pražských sámoškách nemůže najít OPRAVDU ČERSTVÉ věci na něž si tady zvykla.

Už to chápu taky....

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Krám | středa 2.3.2011 10:00 | karma článku: 26,49 | přečteno: 2528x
  • Další články autora

Jiří Krám

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

Tak tohle moudro, jsem si přečetl nedávno na jednom znaku. A ten ve mě, stejně jako ten, kde bylo napsáno, Na množství nehleďte, nebo ten s nápisem We fight to rebuild, anebo ten s nápisem, Non multi sed multa, vyvolal pocit hrdosti. Takový zvláštní hrdosti, kterou ve vás vyvolá ten pocit kontinuity. Šel jsem okolo toho památníku dole za Embankment a dotkl se rukou těch jmen...

24.5.2013 v 10:00 | Karma: 24,16 | Přečteno: 1209x | Společnost

Jiří Krám

Vystoupit z komfortní zóny

Tak se tomuto jevu říká v angličtině. Ani vlastně nevím proč, protože tomu vystoupení předchází jakési zvláštní období neklidu. U mě probíhalo několik měsíců, kdy jsem si čím dál víc uvědomoval, že i když se mám vlastně skvěle, něco mi chybí.

22.5.2013 v 10:00 | Karma: 15,20 | Přečteno: 1021x | Společnost

Jiří Krám

Proč nejlepší české mozky roznáší pivo?

Už se mi to stalo zase. Sedím někde v restauraci a najednou zaslechnu takovou tu měkou angličtinu, bez přízvuku, který je tady typický. Zkontroluji pohledem, zda by to mohla být Češka. Vypadá na to, oproti zmalované tlusté Angličance, která typickým ječákem zas něco "vysvětluje" svému druhovi, který vypadá jako klasická troska z Trainspotingu v teplávkovce, kterých jsou plné ulice, tahle slečna tak nějak po česku hezká.

7.5.2013 v 11:52 | Karma: 29,56 | Přečteno: 2934x | Společnost

Jiří Krám

O čase minulém, přítomném a budoucím

Občas stávají takové divné náhody. Třeba tuhle, probíral jsem se svou "minulostí", tak jak ji v sobě obsahují naše novodobé sběrny digitálních dat. Dnes už pavažujeme za naprosto běžné posílat si přes internet gigabyty dat do virtuálních schránek typu Dropbox, Google Drive, nebo Microsoft Sky Drive. Považujeme za normální nemazat emaily a nechávat všechno, co nám přijde v Gmail schránce.

23.4.2013 v 10:00 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2806x | Společnost

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

BBC mě naučila dívat se na svět jinak. Nejsem zrovna žádný umělec, ale BBC umí ty věci podat tak zajímavě, že u toho to skoro řvu radostí, jak mě to inspiruje. Minulý rok jsem podlehl několika lákavým ukázkám z pořadu - A History of Art in Three Colours. Viděl jsem všechny tři díly GOLD, BLUE, WHITE. A musím říct, že ta zkušenost byla life changing. Proč? Protože se od té doby dívám na svět úplně jinýma očima. A příroda jako by mi přesně tyhle tři barvy stavěla do cesty. Pamatuju si, že GOLD je, jak Egypťané věřili slzy slunečního boha. Modrá je všude okolo nás, ale vždy tak nějak "out of reach". Bílá pak není tak čístá, jak si ji představujeme.

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11 | Přečteno: 362x | Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

Čína chce povinný vojenský výcvik pro studenty. Armáda nemá dost lidí

11. května 2024  17:34

Čína hodlá zavést novou legislativu, která by stanovila povinný vojenský výcvik pro středoškoláky a...

Už žádné pálení triček. V Evropě se těch nenošených vyhodí až 32 milionů

11. května 2024  16:22

Neprodaná zcela nová trička nebo mikiny často končí na skládkách. Výrobce uložení na skládce vyjde...

Rusko je ničivá síla, nespokojí se jen s částí Ukrajiny, myslí si Pavel

11. května 2024  16:15

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 24403x
Bylo nebylo. Nebo vlastně bylo. Jednou jsem začal psát. Pak jsem se do toho zažral, ale pak mě to přestalo bavit. Publikoval jsem všechno možný. Teď vlastně je úplně jedno, co sem napíšu. Jelikož ten, kdo mě zná, ten už ví, že ode mě jdou čekat různý věci. Ale stejně si to píšu hlavně asi tak nějak sám pro sebe. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy