Kačenka a drak - Kapitola třetí

Tohle je třetí kapitola mé knížky Kačenka a drak. Pokud jste nečetli předchozí kapitoly, vratťe se na začátek. 

Kačenka a kopec

Nad náměstím vzadu se rýsoval kopec. Kačenku vždy přitahoval, něco na něm bylo jinak. Na vrcholu toho kopce byla taková zvláštní stavba s věžičkou, ale na rozdíl od věží s hodinami. Tahle věž byla zvláštně malá a jen tam tak stála. Jako by pro nic. Jednoho dne, když už Kačenka nebyla v kočárku a uměla sama chodit, vzala maminka Kačenku na kopec.

Byla to dlouhá cesta, ale Kačenka měla v sobě slunce, a tak do kopce běžela. Když vystoupala s maminkou na vrchol, viděla vše jak na dlani. Když natáhla ručičku, mohla si celý mikulovský zámek vzít to ruky a odnést ho domů mezi panenky. Zavřela oči a představila si život na zámku. Ano, tohle jednou bude mít. Zámek.

Otevřela znovu oči. Slunečný paprsek ji zašimral na krku. Kdo by se zadíval na Kačenku z dálky, jako by zářila. Bylo to zvláštní, Kačenka,  jako by to sluníčko, které ji přišlo tenkrát navštívit, měla v sobě. Bylo to zvláštní, sluníčko přece bylo na obloze, ale Kačenka je cítila uvnitř. Nerozuměla tomu, ale věděla, že ji hřálo.

„Maminko,“ zeptala se tázavě Kačenka, pohlížejíc na jiné lidi na kopci, „mám v sobě sluníčko?“ Maminka se na Kačenku usmála a řekla. „Ano, Kačenko, to je aura, mají ji dobří lidé. Když září jako slunce, jsi pro druhé slunce a dáváš jim radost a pocit tepla. Chraň si ji. A dobře si pamatuj – nikdy nesmí sluníčko v tobě vyhasnout. Pamatuj si: Nikdy.“

Kačenka se zatvářila zmateně. Sluníčko bylo její součástí, ona byla sluníčko. Vždy to bylo vidět i tom zrcadle. „Co by se mohlo změnit?“ zeptala se Kačenka sama pro sebe. Bimmm, Bammmm, Bimmm, Bammmm řekly dole pod kopcem mikulovské hodiny, jako by se chtěly vmísit do hovoru. Možná znaly odpověď, možná to Bimm bylo varování a Bammmm vykřičník. Je těžké rozumět staletým hodinám.

**** Pokračování zítra ****

 

Pokud se Vám knížka líbí a chcete se dozvědět jak vznikla, tady je odkaz kram.blog.idnes.cz/c/503642/o-lasce-snech-a-modrem-nebi.html No a pokud mi chcete něco k literární prvotině napsat zde je můj email jiri.kram@gmail.com

 

Autor: Jiří Krám | čtvrtek 21.4.2016 9:00 | karma článku: 7,69 | přečteno: 78x
  • Další články autora

Jiří Krám

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

24.5.2013 v 10:00 | Karma: 24,16

Jiří Krám

Vystoupit z komfortní zóny

22.5.2013 v 10:00 | Karma: 15,20

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11