Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nurmisur

27. 6. 2012 12:39
Británie

Se ke své historii a svému kulturnímu dědictví chová s úctou a hrdostí. Nesouhlasím s názorem, že to není o penězích - je! V produkcích BBC vidíte kvalitu ve formě i obsahu a ta něco stojí. Kostýmní výpravné dokumenty patří k nejdražším. Nejde jen o dokumenty, ale i o historické seriály na motivy klasických autorů ( Dickens, Gaskellová, Austenová, Hardy apod). Proč se u nás nehledí do budoucnosti?! Je tak těžké inspirovat se BBC, nebo s ní navázat spolupráci? Netuším, nerozumím.

Docela by mě zajímalo jestli mám v ČR legální možnost se na zmíněné dokumenty podívat. Bohužel většinou narážím na neoblíbenou větu: This program is not eligible at  your region;-€;-O

0 0
možnosti

petrph

24. 6. 2012 12:10
je to všechno o penězích a o čase

Je samozřejmě rozdíl mezi naší a britskou televizí-jak kvalitě, tak i penězích. Ale kdybychom to srovnávali třeba s výukou ve školách. Kolik asi má profesor ve škole času na popis jedné bitvy? Tak možná 2-3 minuty .Musí přeci během jedné přednášky popsat celou historii jednoho období v délce několika (i třeba desítek) let. Napoleon,Hitler, Ceasar. kolik  svedli bitev,obsadili zemí, provedli nezapomenutelných činů.Jenže, osnovy nečekají a počet vyučovacích hodin je omezený -příští hodinu už je třeba mluvit o někom  dalším,Bismarck ,Adenaurer ,Caligula .Škola prostě "nemá čas" věnovat každé  bitvě třeba 40 minut až 2 hodiny jako v případě dokumentárního či hraného filmu.

Ale jednu výhodu to má - právě tyhle "sexy filmy, knihy,výstavy, veřejné přednášky, televize, i třeba edukační hry,cestování, sídlení zkušeností-to všechno je právě to "všeobecné vzdělání", které si každý z nás formuje podle své interní potřeby. Nikoliv jen co ho naučí ve škole,a rozhodně ne to o čem je státní maturita

1 0
možnosti

kram.bigbloger.lidovky.cz

24. 6. 2012 17:44
Re: je to všechno o penězích a o čase

Neni to jen o penezich a case. Pokud se podivate na mnohe ty dokumenty, neni to nejaka prehnana produkce, jen je to natoceno tak, aby to melo vetsi dynamiku a moderator zjevne prezentuje neco, co ho / ji bavi. A v tom je velky rozdil, pokud nejake tema mate radi, budete ho prezentovat s vetsi vervou a rovnez tak, pokud se bude jednat o vas text, jste do toho schopni dat vetsi emoce, nez kdyz nekdo cte neco, co ho / ji ve skutecnosti moc nezajima. Nevim, jak se porady v na ceskych televizich za dva roky zmenily, ale to co pamatuju ja, opravdu dynamiku postradalo.

0 0
možnosti

multikulti pravdoláskař

24. 6. 2012 10:55
Ano, dobře podaná historie

může být fascinující Já spíš poslouchám rádio a tak si stahuju spoustu podcastů ze stránek BBC (http://www.bbc.co.uk/podcasts) a oblíbil jsem si pořad Things We Forgot to Remember. Jeho tvůrcem a průvodcem posluchačů v dávných dobách je Michael Portillo, člověk nadaný nejen příjemným hlasem, ale také zvědavostí. Poslední episoda byla o francouzské revoluci a bylo samozřejmostí, že BBC stálo za to, dopravit pana Portilla do Paříže, aby začal pořad na Place de la Concorde, kde stávala guillotina, a kde prohodil s jakýmsi profesorem historie pár vět, místo natočení věci ve studiu. Moc doporučuju.

0 0
možnosti

rito

24. 6. 2012 10:21
Ta česká rozhodně ano.

Dokonce i místo - tedy Česko - je podle toho mezi občany peprně nazýváno. V médiích se ovšem musí slušně. Takže může a dokonce i budoucnost - ve stejném místě. ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 24403x
Bylo nebylo. Nebo vlastně bylo. Jednou jsem začal psát. Pak jsem se do toho zažral, ale pak mě to přestalo bavit. Publikoval jsem všechno možný. Teď vlastně je úplně jedno, co sem napíšu. Jelikož ten, kdo mě zná, ten už ví, že ode mě jdou čekat různý věci. Ale stejně si to píšu hlavně asi tak nějak sám pro sebe. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy