Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Antonín, topič

7. 6. 2012 21:35
---

"A pravděpodobně nikde jinde na světě se s tím nepotkáte víc, než ve Velké Británii."

Pravděpodobně, pokud budete sedět na zadku v UK nebo v ČR.

A pozor, komolíte chudince Alžbětě jméno.

0 0
možnosti

repanak

4. 6. 2012 17:54
Od mládí mi nesedělo,

že i v dnešní době je v čele státu dědičná osoba. I když jde pouze o "panování". Pro panování u nás - ve smyslu osobnosti, která umí především vytýčit směr a problémy, hovořit kvalifikovaně a kultivovaně, stmelovat národ atd. - jedině volený "panovník" i s nějakými vadami a ten by se měl mezi 5 miliony dospělých snad najít. Snad. Ale jestliže to Britům vyhovuje, nic proti tomu. My bychom ale museli nakoupit nějakého novodobého Fridricha Falckého.

0 0
možnosti

MAVIS66

4. 6. 2012 14:01
Moc hezky napsane

a byla to opravdu nadhera a skvely pocit i kdyz jsme to doma sledovali jen na BBC R^ Do Londyna to mame bohuzel dost daleko, skoda, protoze verim, ze to cekani v desti za to stalo V

2 0
možnosti

Baby_Blues

5. 6. 2012 6:57
Re: Moc hezky napsane

nápodobně. Taky bych tam celkem chtěla zmoknout. Nějak jsem si pomalinku na královnu zvykla a tak nějak už neoddělitelně k té Británii patří.

Dost dobré postřehy, Jiří.

0 0
možnosti

rapollo

4. 6. 2012 12:46
Krásný článek

Když jsem si prohlížel fotografie Royal family na lodi s pozlaceným baldachýnem, tak i mně vytanulo na mysli: "God save The Queen". Ale jinak samozřejmě velkou pozornost si okamžitě zasloužila i spanilá The Dutchess of Cambridge v nádherném červeném rouše. Na první pohled to samozřejmě může působit jako kýčovitě-davové poblouznění, ale pokud člověk sleduje vývoj v historii britské monarchie, vidí zde nejen společenské přehmaty, na nichž si pravidelně smlsává The Sun, ale zejména i velmi intenzivní práci v politice a sociální oblasti. Her Majesty Elizabeth II, stejně jako její otec George VI měli velký přínos pro národní uvědomění za druhé světové války a následně i při poválečné obnově. Rodina se sice skandálům nevyhnula, ale jak zmiňuje autor článku: kontinuita přetrvává a to je důležité.

2 0
možnosti

captain cook

4. 6. 2012 12:51
Re: Krásný článek

Rodina se skandalum nevyhnula, ale Alzbeta sama ano.

1 0
možnosti

Jednoho krásného dne ...

4. 6. 2012 12:42
píšete, že :

"kde je většinová společnost něčím spojena, to není tak jednoduché" a teď se myšlenkami posuňte o nějakých 30-50 let dále a při současném demografickém vývoji bude právě tou většinovou myšlenkou islám a v rámci demokratického hlasování bude odsouhlasena šáríja, kecy že tomu tak během 500ti letého vývoje nebylo si můžete strčit za klobouk, během tohoto období byl anglán většinou

0 0
možnosti

captain cook

4. 6. 2012 12:59
Re: píšete, že :

nekteri Cesi nechapou, ze VB jako centrum byvaleho mnohonarodnostniho imperia nad nimz slunce nezapadalo a jeho hl. m. Londyn jako sidlo hlavy Spolecenstvi Narodu (byv. Britskeho Spolecenstvi Narodu, predtim Britskeho Imperia) , jsou uz staleti zvykle na pritomnost jinovercu a jinych ras jako rezidentu a obcanu.

Cesi se mohou zblaznit z pristehovalych Ukrajincu, Chorvatu a obcanu jinych etnik, ale Britove jsou na to uz davno zvykli.Je sice pravda, ze byli zvykli se na obcany z kolonii divat skrz prsty jako na podradnou tridu, ale casy se zmenily a Britove se museli naucit je prijmout jako sobe rovne. To o sariji je jenom kopec blbosti, vymysleny cechackovskymi xenofoby.

0 0
možnosti

captain cook

4. 6. 2012 12:41
dobre napsano, ale...

"Její Královská Výsost Královna Alžběta 2" neni Jeji Kralovska Vysost = Her Royal Highness (zkratkou HRH),  ale Jeji Velicenstvo = Her Majesty (zkratka HM)

 Titul HRH (His Royal Highness =Jeho Kralovska Vysost) ma princ Philip jako manzel kralovny, rodili princove  a princezny (HRH=Her Royal Highness ).

 Manzelky princu tento titul obvykle dostanou pri snatku. Pokud se rozvedou (viz Diana nebo Sarah), titul HRH ztrati. Manzele princezny Anny ani jeji deti titul HRH nedostali, spolecnym rozhodnutim.

1 0
možnosti

viveka

4. 6. 2012 12:29
Vzpomínám na našeho lektora angličtiny

kdysi ještě za hluboké totality nám dal na hodině prohlédnout svůj australský pas. My zírali "British Commonwealth"? a někde hluboko uvnitř nás jakoby něco chtělo toho chudáka podrobeného litovat, když on se napřímil a řekl hrdě "Yes, British queen is my queen" tím nás naprosto odrovnal, pocítili jsme odlesk toho, o čem píšete. :-)

2 0
možnosti

captain cook

4. 6. 2012 12:48
Re: Vzpomínám na našeho lektora angličtiny

To muselo byt hodne davno.

Dnes je na australskem pasu napsano Commonwealth of Australia a je na nem heraldicky znak Australie s klokanem a emu, ne VB. Hymnou Australie take uz dlouho neni (nekdy od 1984) God Save the Queen, ale Advance Australia Fair.

 Nicmene Alzbeta II. je NASE kralovna a veskere republikanske debaty mezi Australany jsou odstaveny do doby, az nastoupi na trun jeji naslednik. Charles ma v Australii podstatne mensi popularitu, pres to, ze tu stravil nekolik mesicu na stredni skole, nez William. Moc si to pokazil aferou a pozdeji manzelstvi s Camillou, protoze Australane meli radi Dianu.

1 0
možnosti

viveka

4. 6. 2012 12:24
Kvůli něčemu takovému

miluju Agátu Christie. :-)R^

2 0
možnosti

captain cook

4. 6. 2012 14:55
Re: Kvůli něčemu takovému

take moje oblibena cetba. Uvedomujes si ale, jak zvlast z jejich drivejsich knih je mozne vycist tehdejsi typickou anglickou neduveru k cizincum, jejich zvykum a "cizi" strave?Jsou to takove zajimave, dobre zachovale ukazky doby.

Napr. v knize "Tajemstvi Chimneys" z 1925 si vymyslela existenci primitivni balkanske zeme jmenem Herzoslovakia, inspirovana pro Anglicany tehdy exotickymi jmeny jako Czechoslovakia a Herzegovina.

http://www.kosmas.cz/knihy/168170/tajemstvi-chimneys/

 Poznamka: mluvim o puvodni knize od A.Ch., ne relativne nedavnem paskvilu z filmoveho serialu  Miss Marple, kam ji autor scenare nasilne vpravil, aby mel vic pribehu s Miss Marple, nez v literature ve skutecnosti existuje.

http://www.csfd.cz/film/270152-slecna-marplova-tajemstvi-chimneys/

0 0
možnosti

D.Brux

4. 6. 2012 11:44
Soap Opera

obv. není k polévce.

0 0
možnosti

janandrle

4. 6. 2012 10:59
citim to podobne

R^ , i kdyz Londyn neni Britanie, Londyn je svet tak trochu sam pro sebe :-P, karma

1 0
možnosti
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 24403x
Bylo nebylo. Nebo vlastně bylo. Jednou jsem začal psát. Pak jsem se do toho zažral, ale pak mě to přestalo bavit. Publikoval jsem všechno možný. Teď vlastně je úplně jedno, co sem napíšu. Jelikož ten, kdo mě zná, ten už ví, že ode mě jdou čekat různý věci. Ale stejně si to píšu hlavně asi tak nějak sám pro sebe. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy