Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč byste měli chtít pracovat v BIG 4

BIG 4, tajemná zkratka označující jediné 4 firmy na světě se speciální pravomocí. Vstoupit do světa BIG 4 je zkušenost, která vás změní. Tento článek je určen těm, kdo do BIG 4 chtějí nastoupit, nebo to zvažují. V neposlední řadě také pro všechny z nás, kteří zkušeností s BIG 4 prošli, nebo právě procházejí. Pojďme si tedy trochu rozebrat, jak proces kolem BIG 4 funguje....

Deloitte, Ernst & Young (EY), KPMG a PricewaterhouseCoopers (PwC) jsou čtyři jména skrývající se pod magickou zkratkou BIG 4. Pokud jste student, a dostanete nabídku od jedné z těchto čtyř firem, neváhejte ani minutu. Je zcela jedno, jaké máte životní plány, nebo jak dlouho chcete ve firmě být, běžte do toho. Proč? Protože tyhle čtyři firmy lidi nehledají, ale vybírají si je.
 

1) Jak se dostanete dovnitř

BIG 4 jsou napojeny na nejlepší univerzity, kde vybírají ty nejlepší studenty. Například nejmenovaná BIG 4 v Británii ročně dostane 18 000 přihlášek studentů – bere jich cca. 350. Pokud tedy jako student se mezi těch 350 dostanete, je to z několika důvodů, a) velmi často to je typ univerzity – řekněme si tedy narovinu, že pokud chcete chodit do práce např. na 2 New Street Square, EC4, London - mít v CV „OxBridge“ je dobrý začátek, b) typ studia – přestože není jedinou podmínkou, že musíte studovat něco, co BIG 4 dělá, je jistě výhodou mít Bc. Nebo MSc. z něčeho co „The Firm“, jak se naučíte o firmě mluvit na veřejnosti, dělá. Nicméně existuje i mnoho lidí, kteří například mají „English History“ z University of Bath, nebo „Political Science“ z LSE a mohou být velmi úspěšní ve zcela jiných oborech, c) GPA matters – já vím, že to je ohraná fráze, ale opravdu, pokud máte samé „A“ vaše šance se zvyšuje.

BIG 4 však neberou jen studenty, ale i tzv. „Experienced hire“. Typicky jsou to lidé s nějakou profesní specializací, kterou firma chce. Dostat se do programu „Experienced hire“ však není vůbec jednoduché. Vzpomeňte si na to, co jsem psal. BIG 4 zaměstnance nehledá, ale vybírá si je. Funguje to tak, že BIG 4 mají po trhu rozmístěné agenty, kteří mají zadání najít určitý profil člověka. Agent funguje často pod krycími jmény firem a osloví vás až po určité době, kdy vás přes Linkedin sleduje a ptá se lidí, kteří s vámi přišli do styku na vaší profesní reputaci. Rozhodně také záleží jaké jméno firmy máte v CV. Obecně platí to, že u Experienced hire je pověst firmy z níž máte do BIG4 nastoupit zásadní. Samo jméno firmy však nestačí, tím koho chtějí musíte být vy a proto vás jako Experienced hire čeká kolotoč pohovorů, které budou trvat několik týdnů až měsíců.

Vše tedy začíná tím, že vás agent vyzpovídá po telefonu. Agenty většinou vůbec nebudete znát, budou s vámi primárně jednat přes Linkedin, e-mailem a telefonem. To vše přesně v tomto pořadí. Asi by tedy bylo dobré připomenout, že kdo nemá Linkedin, neexistuje. Je to dáno tím, že agenti používají vyhledávací algoritmy jimž ověřují vaše vazby na lidi, které sami znají a věřte, že než vás agent osloví, proběhlo množství ověření toho, kdo jste – teprve pak vám přijde „Linkedin invite“. Ti smělejší agenti posílají i e-maily nebo volají. 

V určité fázi vaší kariéry se agenti BIG 4 začínají objevovat častěji. A čím častěji je odmítáte, tím víc se o vás budou snažit, často pod jinými názvy firem. Když budete odmítat hodně „vytvrvale“, ale vaše pověst a jméno firmy z níž jste momentálně asociován bude stoupat dostane agent velmi konkrétní zadání - „chceme mluvit s panem / paní XY, kontaktuje ho / ji“. Agenti, stejně jako agenti jiných, menších firem vás budou hodně vytvrvale zkoušet a pokud dojde ke konstelaci, že reputace vás a vaši firmy je tak velká, že vás doporučilo – rozumějte agenti slyšeli vaše jméno opakovaně od hodně lidí, jednou se ozve někdo z BIG4 napřímo. Tam už je to odmítnutí trochu těžší. Pokud tedy zrovna opravdu nehodláte odejít většinou se s vámi domluví, že vám zavolá za pár týdnů až se rozmyslíte.

2) Jak se dostat na Shortlist

Pokud jste se tedy, buď jako studenti, nebo jako Experienced hire dostali do tohoto bodu, bude vás čekat několik týdnů testů a pohovorů. První pohovor je většinou s agentem po telefonu, nebo v případě studentských náborů prováděných přímo na půdě univerzit se máte možnost setkat s někým ze zaměstnanců BIG 4, kteří tam jsou vysláni jako reprezentace vysvětlit studentům proč má tato zkušenost smysl.

Když přežijete první pohovory, ať už telefonicky, nebo na půdě univerzity, budete pozváni na první vážnější pohovor přímo do firmy. Nepočítejte však, že toho z firmy mnoho uvidíte. Například londýnský kampus nejmenované BIG 4 firmy má 7 budov jejichž identita je většině náhodných kolemjdoucích skrytá, a na rozdíl od obřích mrakodrapů v City, tady nehledejte neony. Kdepak, spíš vás čeká pohovor v nějakém domě, který nevypadá jako by vůbec patřil jedné z největších korporací na světě. Přestože musíte projít hlavním vchodem, který velmi pravděpodobně bude dost nenápadný, budete uveden do prostor, které vás neohromí, jsou velmi účelově konstruovány, aby vás spíš odrazovaly, než odhalovaly, kde jste. 

Pohovor s vámi bude vést většinou někdo o „grade“, jak se říká hodnostem ve firmě, výš, než na jaký jste zvažováni. Stupně, neboli „grades“ budou většinou podobné následujícím.

Analyst – jste student, kterého si firma vybrala jako nejlepšího, nebo jste Experienced hire, který má požadované technické znalosti a někdo jej doporučil.

Consultant – jste Experienced hire, který má technické znalosti, ale víc lidí vás doporučilo.

Senior Consultant – jste Experienced hire s technickými znalostmi, pracující ve firmě s vynikajicí pověstí a někdo z firmy zaúkoloval agenta, aby vás konkrétně přivedl.

Manager – jste Experienced hire a máte v CV pozici, kdy jste kombinoval obchodní dovednosti s technickými a  někdo interní vás doporučil a agent vás získal.
Senior Manager – jste Experienced hire, kterého někdo s vysoce postavených lidí nakázal agentům získat, protože máte buď technické, nebo obchodní dovednosti a vaše známost na trhu je tak vysoká, že máte za cíl přivést své zákazníky.

Director – jste Experienced hire, velmi pravděpodobně superstar s kombinací technologických a obchodních znalostí, někdo z nejvýše postavených lidí v BIG 4 vás osobně nakázal agentům přivést a doslova vás urvat, aby po vás nesáhla konkurenční BIG 4, očekávání od vás jsou velká a to zejména, že vás předchází prokazatelné reputace někoho, kdo vydělal předchozím zaměstnavatelům (nebo své firmě, pokud jste byl sám) opakovaně větší objem peněz, například v UK to znamená mít na trhu hodnotu kolem 10-100 milionů liber.

Partner – na tuhle pozici zapomeňte, až poznáte vnitřní hru v BIG 4 tak pochopíte, že na tuhle pozici se NIKDY zvenku nedostanete, až na výjimky, ale to fakt musíte být buď už Partner konkurenční BIG 4, nebo superstar takového kalibru, že za vás dá nějaký super mocný Partner hlavu na špalek. (Nemylte se, existuje hierarchie Partnerů, která je navenek neviditelná a jen insider ví, kdo je kdo.)

Obsah pohovoru bude zvláštní, nedá se příliš jednoduše interpretovat. Věřte však, že mnohé přátelské otázky jsou ve skutečnosti velmi dobře maskovaný osobností a psychologický test. Samozřejmě, že během pohovoru bude tvrdě zkoušen s technologických znalostí a jedinou možností, jak tento pohovor přežít je doslova dokázat, že technicky víte víc, než ten, kdo vás zkouší. Nečekejte však začátečníka, jediný rozdíl bude to, že vy budete vědět jen o malý technický kus víc, než on, protože je super expert na něco příbuzného. Obvyklý trik totiž spočívá v tom, že na pohovor s vámi jde někdo, z jiné linie, než máte být zařazeni. Výsledkem pohovoru je postavení vašeho psychologického a osobnostního profilu a je popsána hloubka vašich technických znalosti. 

Konec pohovoru závisí na osobnosti toho, kdo jej vede. Někdo vám řekne okamžitě, že ano, jiný bude tajemný, jak hrad v Karpatech. Ať už tedy byl pohovor ukončen jakkoliv, pokud byl úspěšný dozvíte se to až za několik dní, kdy jsou prověřeny výstupy a pravdivost vašich odpovědí. Samozřejmě, že ten, kdo pohovor vedl vás musí doporučit. Pak nastane dlouhá pauza, kdy se „jako“ nic neděje. Jen vám občas přijdou – často prostřednictvím agenta nějaké instrukce, jak se máte chovat a co dělat, než se dozvíte výsledek. Doporučuji každému, kdo tohle podstupuje, odjet na chvíli do hor k moři. Prostě kamkoliv, kde máte signál a email, ale kde nebudete kontrolovat telefon a email několikrát denně (stejně budete, ale aspoň ne tak často).

3) Jak přežít assessment centrum

Předem vám říkám, že pokud jste v BIG 4 zatím nepracovali a jste Experienced hire mimo tuhle uzavřenou oblast, asi vás překvapí, jak to bude fungovat. Jediné co doporučuju je trpělivost, mraky trpělivosti a OPRAVDU věřte agentovi a nikde se moc nebavte o tom, čím momentálně procházíte.

Uběhne několik dnů, nebo spíš týdnů, a pokud jste přežili osobní pohovor dostanete velmi stručný telefonát od agenta, Tentokrát už se nebude chovat moc přátelsky, ale bude hodně komisní. Oznámí vám, že jste prošel a jste zařazen do assessment centra, které se koná na adrese XY (většinou to bude nějaký hotel, kde byste nic kolem BIG 4 nečekali ani náhodou, i když věřte, že ten hotel bude mít minimálně 4 hvězdy, jen prostě opět ta budova většinou nevypadá ani jako hotel a rozhodně nic, kde byste BIG 4 hledal). Agent tentokrát nevyjednává, prostě vám oznámí instrukce a pak je pošle emailem, který bude chtít potvrdit. Nic víc z něj nedostanete.

Co vás čeká v assessment centru? Nic, na co se lze připravit! Přijdete tam a nebudete vědět nic. U vchodu dostanete instrukce a jste odvedeni do nějakého sálonku, kde kromě vás bude několik dalších lidí. Garantuju vám, že všichni na vás budou působit milionkrát lepší a zkušenější, než vy. Jak budete informováni, den se bude skládat ze čtyřech částí. Případová studie, prostě jako na univerzitě, jen s tím rozdílem, že například tentokrát vás asi překvapí, že se píše obyčejnou tužkou a nikoliv na počítači (ano chápete správně - grafologický rozbor je součást testu). Další pak je velká případová studie. Ta už bude hodně souviset s vaším budoucím zařazením a budete mít několik minut (zhruba 15-30 minut) na pochopení 4-8 stránkové studie a navržení řešení. Dále pak následuje to, že vezmete ty hotové slidy z flipchartu a dojdete s nimi do jiného salónku, kde poprvé spatříte někoho z vyšších ředitelů. Ten má za cíl, pokusit se rozbít celé vaše technické řešení, které mu budete prezentovat. Když to zvládnete obhájit, řekne vám to. Pak se vrátíte do původního sálonku a dostanete čas, kdy budete mít 15 minut s Partnerem. Je jedno, jestli jste student, nebo Experienced hire, na setkání s Partnerem se nedá připravit. Můžete ho jen překvapit něčím, čím se odlišíte. Například není na škodu mít přečtenou historii firmy a použít tyto informace v tomto pohovoru. Pokud projdete Partnerem, dozvíte se to většinou velmi rychle.

Konec assessment centra je o tom, že se nedozvíte nic. Poděkují vám dají instrukce o tom, že o tom, co jste právě prošli nesmíte do doby, než dostanete výsledek, mluvit. Odejte s tím, že naprosto netušíte co bude dál. A pokud jste ještě měli možnost mluvit s ostatními, kteří tam s vámi byli, je vám „jasné“, že to prostě nemůže dopadnout!

4) Jak přežít nástup

Assessment centrem to nekončí, ale teprve začíná. Zapomeňte na vše, co znáte z jiných firem, tedy pokud jste například nedělali v nějaké velké investiční bance typu J.P. Morgan, Goldman Sachs, Barclays, nebo podobné instituci v City. Tam je to podle vyprávění podobné. Vraťme se však k BIG 4. Pokud jste přežili všechny testy assessment centra, zavolá vám znovu agent. Bude vyzvídat, jak se cítíte a co si myslíte. Několikrát se také ujistí, zda opravdu chcete do firmy jít i po tom, co jste zažil. Pokud potvrdíte, že ano dá vám instrukce – bude to trvat několik týdnů, po tu dobu s nikým nemluvte a čekejte. 

Znovu doporučuju moře, hory, ono to stejně moc nepomůže, ale je to lepší, než pokoušet se pracovat, nebo komunikovat s kýmkoliv. Opravdu moc nepomáhají dotazy okolí typu – „tak, co už ti volali?“

Pokud jste tedy opravdu prošli assessment centrum – zavolá vám někdo nový. Pogratuluje vám a poprosí o trpělivost a znovu se ujistí, že jste ochotni obětovat několik týdnů testu. Pokud ano, přijdou vám emailem formuláře kam vyplníte naprosto vše o sobě a také spousta dokumentů pravidel, které musíte odsouhlasit podpisem, abyste dostal status "Fit and Proper". Neustále budete muset vše dokládat. Takže si vše připravte a není od věci se domluvit s univerzitou, aby vám dala potvrzení, budete potřebovat i ze stávající práce...apod. Co vás asi překvapí budou velmi přísné instrukce, jaké reference a v jakém formátu se uznávají. Zapomeňte na to, že budou o kámoše na stejné úrovni.  Dále se připravte, že vám někdo prošmejdí celou profesní a osobní historii minimálně 10 let dozadu. Vše se navíc bude dít několik týdnů a tentokrát agent ani nikdo jiný s vámi komunikovat nebudou. Budete jen dostávat instrukce emailem, co máte doložit. Pokud se nevyskytne nic, co by tam být nemělo, přijde vám výsledek, že jste doložil vše, co jste měl. Děkujeme. Nic víc.

Pak nastane několik dní až týdnů ticho. Opět naučte se s nikým moc nemluvit, bude se vám to hodit. Pokud jste prošel dozvíte se to tak, že vám zavolá agent. Tentokrát také poprvé dostanete informace o speciálních benefitech, budoucím platu – do této doby jste měl jen rozpětí, teď máte konkrétní nabídku. Najednou vše začne jít strašně rychle. Pokud jste předtím měli na vše čekat, tentokrát to bude opak, budete uháněn agentem, kdy můžete nastoupit a zda lze váš odchod z předchozího zaměstnaní urychlit. Když tohle vše zvládnete a podepíšete smlouvu, začíná zcela nová etapa vašeho života. Je zcela jedno, jak budete ve firmě dlouho, každá hodina bude zkušenost k nezaplacení, což vám dojde, až později, věřte mi.

5) Jak funguje BIG 4 uvnitř

Vše je o hierachii a pravidlech. Během nástupu budete sice seznámen s tím, že jste „connected equals“ apod, zjistíte však velmi záhy, že jsou velké rozdíly mezi Partnerem a Consultantem a přestože Partneři budou velmi přátelští, nezapomeňte, že uvnitř BIG 4 je obrovské množství politiky, které zatím ještě naprosto nerozumíte. BIG 4 je vyjmečná. Je zcela jedno, čím jste prošli dřív. Teprve až uvidíte firmu uvnitř – pochopíte. A především, až vám začne docházet, že pokud něco „takhle“ funguje 170 let, asi to tam dělají trošku jinak. A pokud například tohle procitnutní získáte v Londýně, pochopíte, že 19. století není tak dávná historie, aby neovlivňovalo spoustu věcí v dvacátém prvním. A co teprve, až pochopíte, jak funguje celý magický řetězec – ADVISORY, FINANCE, TAX, AUDIT.

Dočetli jste až sem a jste zklámání z toho, že jste se vlastně nic nedozvěděli? Ale to přeci nebylo účelem. Jak jsem psal na začátku, BIG 4 si vybírá. Pokud si vybere vás, poznáte tajemství uvnitř BIG 4 sami. BIG 4 je způsob myšlení a to se nedá naučit, ani vysvětlit – to musíte zažít. Nejlépe se práce v BIG 4 dá přirovnat ke špičkové univerzitě. Budete neustále studovat a pak ty znalosti aplikovat v praxi. Navíc budete moc studovat cokoliv, co si vyberete. Například pokud se rozhodnete studovat bankovnictví , budete školeni lidmi, co znají největší banky světa zevnitř...ehm, většinou, protože je postavili, nebo je auditují...

 

Závěr

Je zcela jedno, jestli důvod proč o vás BIG 4 projevuje zájem je dán tím, že máte samé „A grades“, nebo jste celebritou ve svém oboru. Nebojte se, běžte do toho. Vidět tenhle stroj zevnitř má smysl. Věřte, že se tomu neříká BIG 4 jen tak.

 

Autor: Jiří Krám | pondělí 3.3.2014 10:00 | karma článku: 18,26 | přečteno: 10124x
  • Další články autora

Jiří Krám

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

Tak tohle moudro, jsem si přečetl nedávno na jednom znaku. A ten ve mě, stejně jako ten, kde bylo napsáno, Na množství nehleďte, nebo ten s nápisem We fight to rebuild, anebo ten s nápisem, Non multi sed multa, vyvolal pocit hrdosti. Takový zvláštní hrdosti, kterou ve vás vyvolá ten pocit kontinuity. Šel jsem okolo toho památníku dole za Embankment a dotkl se rukou těch jmen...

24.5.2013 v 10:00 | Karma: 24,16 | Přečteno: 1209x | Společnost

Jiří Krám

Vystoupit z komfortní zóny

Tak se tomuto jevu říká v angličtině. Ani vlastně nevím proč, protože tomu vystoupení předchází jakési zvláštní období neklidu. U mě probíhalo několik měsíců, kdy jsem si čím dál víc uvědomoval, že i když se mám vlastně skvěle, něco mi chybí.

22.5.2013 v 10:00 | Karma: 15,20 | Přečteno: 1021x | Společnost

Jiří Krám

Proč nejlepší české mozky roznáší pivo?

Už se mi to stalo zase. Sedím někde v restauraci a najednou zaslechnu takovou tu měkou angličtinu, bez přízvuku, který je tady typický. Zkontroluji pohledem, zda by to mohla být Češka. Vypadá na to, oproti zmalované tlusté Angličance, která typickým ječákem zas něco "vysvětluje" svému druhovi, který vypadá jako klasická troska z Trainspotingu v teplávkovce, kterých jsou plné ulice, tahle slečna tak nějak po česku hezká.

7.5.2013 v 11:52 | Karma: 29,56 | Přečteno: 2933x | Společnost

Jiří Krám

O čase minulém, přítomném a budoucím

Občas stávají takové divné náhody. Třeba tuhle, probíral jsem se svou "minulostí", tak jak ji v sobě obsahují naše novodobé sběrny digitálních dat. Dnes už pavažujeme za naprosto běžné posílat si přes internet gigabyty dat do virtuálních schránek typu Dropbox, Google Drive, nebo Microsoft Sky Drive. Považujeme za normální nemazat emaily a nechávat všechno, co nám přijde v Gmail schránce.

23.4.2013 v 10:00 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2806x | Společnost

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

BBC mě naučila dívat se na svět jinak. Nejsem zrovna žádný umělec, ale BBC umí ty věci podat tak zajímavě, že u toho to skoro řvu radostí, jak mě to inspiruje. Minulý rok jsem podlehl několika lákavým ukázkám z pořadu - A History of Art in Three Colours. Viděl jsem všechny tři díly GOLD, BLUE, WHITE. A musím říct, že ta zkušenost byla life changing. Proč? Protože se od té doby dívám na svět úplně jinýma očima. A příroda jako by mi přesně tyhle tři barvy stavěla do cesty. Pamatuju si, že GOLD je, jak Egypťané věřili slzy slunečního boha. Modrá je všude okolo nás, ale vždy tak nějak "out of reach". Bílá pak není tak čístá, jak si ji představujeme.

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11 | Přečteno: 362x | Kultura

Jiří Krám

Teorie nepravděpodobnosti a její aplikace

Člověk má neustále tendenci něco předvídat. Vytvářet scénáře věcí, které se musí stát, protože se tak staly v minulosti. Pokud by však svět fungoval na principu předvídatelnosti, byl by průběh věcí cyklický a v dějinách by se opakovaly stejné průběhy událostí. Tak tomu však není. Pokud se obeznámíte s dějinami, zjístíte, že nefungují předvídatelně a už vůbec ne jako cyklus. Podíváte-li se na předvídatelnost z předchozích jevů na historii, zjístíte, že jako cyklus to nefunguje. Dějiny totiž fungují jako extrémy událostí, které nejsou předvídatelné. Dějinný konstrukt zahrnuje mnohem větší množinu proměnných, která nelze jednoduše odhadnout.

15.4.2013 v 10:00 | Karma: 17,84 | Přečteno: 1946x | Společnost

Jiří Krám

Převážně deštivá

A taková prostě je. Ta naše Anglie. Jen k tomu musíme ještě přidat větrná. A ve dnech jako ten dnešní na dotaz rodičů co je novýho, odpovídáte venku je hnusně. Čím zároveň odpovídáte i na další dotaz, co pak to budete dělat o víkendu. Když je totiž hnusně, nikam se vám nechce. Jste totiž proufoukaný a my plešatý obzvlášt, díky cestám z práce a do práce.

16.3.2013 v 10:00 | Karma: 9,95 | Přečteno: 446x | Ostatní

Jiří Krám

Český olympijský dům v Londýně autobus, medaile, holky a pivo

Tak teda jo. Šel jsem takhle z Holbornu a řekl si, že dojdu mrknout do Islingtonu na ten Českej dům a taky na černýho červenej klikující autobus. Tenhle blog je o tom, co jsem tam včera zažil...

4.8.2012 v 10:00 | Karma: 29,26 | Přečteno: 2451x | Diskuse| Cestování

Jiří Krám

Olympijský Londýn mýma očima

Tahle série fotek vznikla několik týdnů před zahájením Olympiády. Při mých toulkách Londýnem mě občas napadne něco vyfotit IPhonem. Nebyly tedy zamýšleny jako jedna série, proto mají i jinou úpravu, nepocházejí z jednoho dne, je to jen výběr pár těch, které jsem nahrál na Instagraram. Berte to tedy spíš jako dokument, jak to v místech, která uvidíte v televizi vypadá.

27.7.2012 v 10:12 | Karma: 14,19 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Cestování

Jiří Krám

Absťák na češtinu, aneb jak jsem poslouchal Kabát

To se tak občas stává. I když žijete v jednom nejzajímavějších měst na světě a okolo máte všechny možný lákadla moderního světa, tak vám to nestačí. Prostě se probudíte a máte absťák na češtinu!

8.7.2012 v 10:00 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1981x | Diskuse| Cestování

Jiří Krám

Smějí se Britové víc, než Češi?

Skoro to tak vypadá. Jedna z věcí, která vás v Británii překvapí je množství zábavných pořadů jakýkoliv den v týdnu. A to nemluvím o převzatých sitcomech z USA, ale o domácí zábavě. Navíc z nějakého důvodu jsou to často tak kontroverzní témata, že pokud byste se takhle v ČR vyjadřovali o prezidentu Klausovi, nebo premiéru Nečasovi, asi by to neprošlo. Co projde v hlavních vysílacích časech v britské televizi je opravdu neuvěřitelné

25.6.2012 v 10:00 | Karma: 12,37 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Společnost

Jiří Krám

Může být historie sexy?

No to si pište! Je to jen o tom, jak se podá. Podobně jako motoristické magazíny. Zatímco Top Gear je o tom diváka nadchdnout, aby se těšil, co zas za Clarkson a spol vymyslí, české motoristické magazíny mají za úkol díváka znudit. Ve vzpomínaném Top Gear je to o akci. Clarkson je schopen „testovat“ Range Rovera tím, že jezdí v blátě a nechá po sobě střílet slepými náboji tank, anebo na střeše Škody Yeti nechá přistát vrtulník, po té, co se na zadním sedadle se nechal borec za jízdy tetovat. Český motoristický magazín je o něčem jiném.

24.6.2012 v 10:00 | Karma: 14,74 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Společnost

Jiří Krám

Jak jsem viděl Královnu, Vévodkyni z Cambridge a skoro tisíc lodí

Monarchie je něco, co se dá těžko vysvětlit. To musíte zažít! A pravděpodobně nikde jinde na světě se s tím nepotkáte víc, než ve Velké Británii. Příznám se, že když jsem sem jezdil na služební cesty, púsobil na mě Londýn jako šílený chaos. To jsem ještě tuhle zemi, kde si občas připadáte jako, když se jste propadli do jiného století anebo do Harry Pottera, viděl očima návštěvníka.

4.6.2012 v 10:00 | Karma: 21,72 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Cestování

Jiří Krám

Velbloud uchem jehly, aneb HMS Ocean Temžskou bariérou...

To první jsem neviděl, ale to druhý jo. Víte, jak se protáhne loď s výtlakem 21 500 tun, dlouhá 203,4 metrů a široká 35 metrů Temžskou bariérou (Thames Barrier)? Odpověď je dost těsně. Však sami posuďte.A řeknu vám, že vidět tuhle lod, co nám ted kotví za barákem na vlastní oči, je fakt zážitek...

7.5.2012 v 10:00 | Karma: 11,46 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Cestování

Jiří Krám

Výlety do minulých století

Londýn mě asi nikdy nepřestane překvapovat svou rozmanitostí. Jdete po ulici a pak někam zahnete a najednou jste v jiném století. Sice to kazí ta auta a moderně oblečení lidé, ale není zas tak těžké si představit, jak to místo vypadalo předtím. Ono se totiž často moc nezměnilo a když to vyfotím ze správného úhlu a upravím, tak ta místa ožívají, ale to už posuďte sami. Jasně, jeden obrázek není Londýn. A nechám na znalcích, aby poznali, který to je...

3.4.2012 v 10:00 | Karma: 11,66 | Přečteno: 847x | Diskuse| Cestování

Jiří Krám

Ocelové Město

Někdo nemá moderní architekturu rád. Já si však myslím, že má svoji poezii. Stačí se jen dobře dívat. A tak tedy, vítejte v ocelovém městě...

30.3.2012 v 10:00 | Karma: 16,28 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Cestování

Jiří Krám

A zase ten Londýn...

Co vlastně také jiného? Když ten Londýn mám stále okolo sebe a ty scenérie, které jakoby mimochodem vytváří, jsou úžasný. A pokud nějaký místa znáte, jak svý boty, tak s na ně díváte zcela jiným okem...

24.3.2012 v 10:00 | Karma: 9,71 | Přečteno: 979x | Diskuse| Cestování

Jiří Krám

Do Londýna přišlo jaro a takhle to tady vypadá

Takže jsem si řekl, že bych vám to klidně mohl ukázat. Sice to jsou jen fotky focený "ajfounem" a obarvený nástrojem lenochů instagramem, při cestě na oběd a z oběda. Ale nějak si říkám, že by se vám to třeba mohlo líbit. Koneckonců, teď se dá obědvat tak, že si koupíte Take Away a sednete do parku. Což není v tomhle počasí takšpatný. A takhle to tedy vypadá, když si po cestě na oběd a zpět všímáte okolí. Pro znalce, vše je foceno na Chancery Lane a blízkém okolí. Tak tedy nezbývá než dodat, Enjoy.

23.3.2012 v 10:00 | Karma: 25,99 | Přečteno: 2411x | Diskuse| Cestování

Jiří Krám

Once Upon a Time in London…

Takhle nějak začínají všechny pohádky. A proč vlastně ne. Londýn někdy jak z pohádky vypadá. Někdy mi přijde, že chodím úplně jinýma stoletíma. A to je docela zajímavej zážitek, tak proč se o něj nepodělit...

21.3.2012 v 10:00 | Karma: 17,49 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Cestování

Jiří Krám

Zdrojový kód ke světu

Nepřestává mě fascinovat, jaký obrovský pokrok lidstvo udělalo za posledních 150 let. Pokud jste navíc neustále konfrontování s tím, že vedle sebe koexistuje 18., 19., 20. a 21. Století, začne vám něco docházet...

19.2.2012 v 10:00 | Karma: 12,07 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 24403x
Bylo nebylo. Nebo vlastně bylo. Jednou jsem začal psát. Pak jsem se do toho zažral, ale pak mě to přestalo bavit. Publikoval jsem všechno možný. Teď vlastně je úplně jedno, co sem napíšu. Jelikož ten, kdo mě zná, ten už ví, že ode mě jdou čekat různý věci. Ale stejně si to píšu hlavně asi tak nějak sám pro sebe. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy