Smějí se Britové víc, než Češi?

25. 06. 2012 10:00:00
Skoro to tak vypadá. Jedna z věcí, která vás v Británii překvapí je množství zábavných pořadů jakýkoliv den v týdnu. A to nemluvím o převzatých sitcomech z USA, ale o domácí zábavě. Navíc z nějakého důvodu jsou to často tak kontroverzní témata, že pokud byste se takhle v ČR vyjadřovali o prezidentu Klausovi, nebo premiéru Nečasovi, asi by to neprošlo. Co projde v hlavních vysílacích časech v britské televizi je opravdu neuvěřitelné

bbc.co.uk

Nicméně zábava není jen o politice. Ta je, stejně jako třeba události kolem královské rodiny, nebo ve sportu, či cokoliv jiného, prostě jen předmětem toho, z čeho si lze dělat srandu. Cílem je předvést kreativitu a čím větší hovadinu řeknete, tím populárnější budete. Jde o to lidi rozesmát a to se těmto pořadům daří. Často ten humor je založen i na tom, jak to řeknete. Ne, opravdu nemohu v psaném textu simulovat, jak něco takového funguje. Ale věřte, že skotský přízvuk, stejně jako liverpoolský, nebo yorkshirský, nebo Midlands prostě lze geniálně přehnat a využít toho, že v určitých polohách to zní geniálně směšně.

Tohle vše hodíte do jednoho tavícího hrnce. Ten má buď formu stand-up komedie, kdy na prázdném jevišti jeden člověk – mluví před sálem narvaným tísíci diváků. Nejsou to však scénky, jako znáte z televarieté, ale takové „rádoby“ povídání – nějaký chlapík anebo žena vyleze na jeviště a začne něco plácat na jakékoliv téma. Vystoupení trvají kolem 10-20 minut a někteří jsou takovými hvězdami, jako třeba John Bishop, nebo Michael McIntyre, že jejich příchodu předchází jekost hodný koncertu Beatles.

A to ještě není všechno, kromě stand-up komedií, také existují zábavné show. No show, to možná není nejlepší název. Jelikož to opravdu není taková ta rádoby estráda, jako znáte z Novy, která bude doplněná vystoupením různých pop hvěždiček. Tohle je opět jen o žvanění. Asi nejznámější jsou Have I Got News For You a Mock the Week. Obojí je naprosto šílené a je to celé založené na tom, že to vypadá jako soutěžní hra se Zedníčkem, jen s tím rozdílem, že tady se o nic nehraje. Jediné o co jde, je plácat co největší hovadiny a rozesmát co nejvíc lidí.

A to se daří dokonale. Tyhle show mají takový úpěch, že mnohé digitální kanály neustále opakují celé dny staré díly. Kdybych to měl přibližit, tak to funguje, bude asi takto. Vezměte show Jana Krause a a okolo něj dejte čtyři židle kam posadíte pro každý díl jiné, anebo stejné baviče, ale klidně to můžete promixovat i s celebritami a politiky. A navíc ta role Jana Krause by se měnila, takže by tam každý týden mohl sedět někdo jiný. Cílem je lidi donutit řvát smíchy a často i na úrok dotyčného politika nebo celebrity. Ti to moc dobře vědí, takže do těch show chodí jen občas. Témata jsou různá a je zcela jedno, co se komentuje. Samozřejmě i tady funguje propletenost přízvuků a hodně se s tím dá hrát. S těmi přízvuky je to něco jako když smícháte Pražáky, Brňáky, Ostraváky...apod. do jedné grupy a necháte říkat naprosté hovadiny.

Pamatuji si, že něco podobného bylo v ČR také, ale rychle to zmizelo. Prima kdysi vysílala podobný formát, ale buď se Češi neradi smějí, nebo to vadilo politikům z nich si pan Šmoldas a jeho hosté dělali srandu. Tady je přístup k politikům a celebritám volnější. Nejsou to nedoktnutelné figury, ale lidi, kteří mají své chyby. A proto se jim lidé umí smát a politici si z toho zas tak moc nedělají. Otázkou je, proč tenhle tenhle formát nefalšované zábavy na aktuální téma v ČR nefunguje a když začne nějaký pořad co se o to pokusí, jako ten vzpomínaný z Primy, je rychle stáhnut z vysílání. Klasickou cestou, nejdřív odsun před nebo po hlavním vysílacím čase a pak zmizení z programu.Nemyslím si, že by v ČR takový program dělat nešel, a ani, že by neměl své diváky. Spíš mám dojem, když se podívám do diskusí a na témata blogů, že srandu v Česku nahrazuje agrese a naštvanost doprovázená v mnoha případech deziluzí a depresí. Nebylo by však lepší se začít, tak jako to dělají Britové, smát? Myslím, že je na čase.

A abychom tenhle článek o zábavě neskončili smutně, dovolím si jeden citát. "There is a special offer in a restaurant. When you buy a Greek salad and if there is a German here he will pay for it."

Autor: Jiří Krám | pondělí 25.6.2012 10:00 | karma článku: 12.37 | přečteno: 1047x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 23.14 | Přečteno: 191 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 22.06 | Přečteno: 901 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 214 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 167 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 240 | Diskuse
Počet článků 66 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1675

Bylo nebylo. Nebo vlastně bylo. Jednou jsem začal psát. Pak jsem se do toho zažral, ale pak mě to přestalo bavit. Publikoval jsem všechno možný. Teď vlastně je úplně jedno, co sem napíšu. Jelikož ten, kdo mě zná, ten už ví, že ode mě jdou čekat různý věci. Ale stejně si to píšu hlavně asi tak nějak sám pro sebe. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...