Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pět mýtů o imigraci

Můj předchozí článek, jak dlouho může přežít civilizace, jejíž ženy přestaly rodit, vyvolal obrovskou diskusi, na níž jsem se rozhodl tímto článkem navázat.

wordpress.com

Článek, i když si to spousta nepochopilo, vznikl jako reflexe na situaci, s níž jsem konfrontován při denním životě v tom „multikulti“ prostředí tady v Londýně, které si mnoho diskutérů, jež tak bohabojně protestují pod články neumí představit. Pokud totiž v takovém prostředí žijete, a to žijete denně, ne jen na euro víkend, služební cestě, nebo to znáte z novin a vyprávění, začnete si klást některé otázky, které nemusí vůbec znít příjemně.

A hlavně jejich cílem NENÍ nikoho obvinit, ale spíše hledat odpovědi na to, jakou změnu svět okolo vás zažívá. Realita není tak jednoduchá, jak to z některých článků na blozích a reakcí diskutérů vypadá.

Mýtus č 1 : Zavřeme hranice a vše se vyřeší

Takhle to nejde. Důvod je prostý. Ta změna co ve společnosti probíhá, a jíž v Londýně, ale zřejmě i v jiných velkých městech, jako Paříž apod., lze pozorovat dnes a denně se neděje EXTERNĚ, ale INTERNĚ. A situace je taková, že lidé jiných kultur přečíslují původní obyvatelstvo i imigraci z jiných států s podobným kulturním prostředím. Změna imigrační politiky není reálným řešením, protože politický systém je VĚTŠINOVÝ. Pokud by nějaká politická strana začala prosazovat diskriminaci někoho například kvůli náboženství, původu...apod. nemá šanci. Jelikož elektorát není JEN místní. Jak se navíc mění porodnost, začíná být více nových obyvatel, kteří však mají jiný etnický původ a jejich počet přibývá. A ti logicky nebudou volit diskriminace sebe, nebo svých příbuzných.

Mýtus č. 2: Lze ten trend změnit

Nelze. O tom byl i ten článek. Momentální stav už je pouze konstatováním situace. Kulturní prostředí má obrovský vliv na to, jak se jaké etnikum vyvíjí. A jak jsem v článku ilustroval , tradiční evropské a nové evropské vnímání tradičního rozdělení rolí žen a mužů, může být jiné. A také vede ke zcela jiným výsledkům. Není to to však už tom, zda to lze nebo nelze změnit, ale o uvědomění si faktu, že ať se to komu líbí, nebo nelíbí Evropa za 10 let bude vypadat velice jinak a tato změna Prahu také nemine. 

Mýtus č. 3 : Imigrace je plošná

Není. To, co se děje je, že se vytváří rozdíl mezi velkými aglomeracemi a menšími městy. Paradoxně začínají na přelidněném světě vznikat místa, kde roste počet obyvatel od stovky tisíc ročně, ale na druhou stranu vylidňuje jiné lokality, které začínají trpět nedostatkem lidí. To vytváří příležitosti, že pokud z některých míst odchází původní lidé, nebo se tam nerodí a je to tam levnější, než velká metropole, začíná se tam přesouvat imigrace původně směřovala do velkoměsta. Takové místo však začíná mít zcela jiný charakter a zákonitě začíná přitahovat nově příchozí stejné kultury. A za pár let jej nemusíte poznat.

Mýtus č 4 : Imigrace je špatná

Není. Migrace mezi národy byla vždy součástí lidské historie a neděje se nic jiného, než dochází k migraci mezi národy a místy, jako tomu bylo vždy. To však vede k tomu, že stará místa se mění. Ne vždy k horšímu. (!) Což je to, co v ČR hodně lidí nerado slyší. Není to o tom, že každý kdo nevyznává evropský způsob života je automaticky nepřítel. Naopak každý, kdo přijme evropský způsob bude jen dobrý. Nic není jen černé, nebo jen bílé. Přestože při čtení mnoha blogů, co se denně na tomto serveru objevují a povětšinou ze Šumperka, Mostu, či jiných míst, kde je výskyt muslimů stejně častý jako ledních medvědů, hlásají konec světa, když v místní sámošce potká paní v muslimském šátku, se to tak může zdát.

Mýtus č. 5 : Každý kdo neodsuzuje imigraci je jejím fanouškem

Není. Takto to nefunguje. To, že někdo nepěje ódy na bílou rasu a nepíše blogy na téma, islám je špatný, zavřeme hranice, rozdáme všem zbraně, zvolíme Matějku za prezidenta a nastane ráj na zemi, není automaticky tím kdo by ze situace nutně musel jásat. Naopak, jednu z věcí, kterou vás naučí život v prostředí, kde vyznání prodavačky v sámošce je prezentováno pokrývkou hlavy, kde je normální, že tvoříte v metru bílou menšinu, kde se nedivíte proč se jméno kolegy v práci nevejde do 155 znaků, kde podepisujete v práci prohlášení o diverzitě, kde je běžné, že jediný rodilý Brit, kterého máte v týmu je Číňan...atd. Není to žádné pohoršení, ani podiv, jen spíš si uvědomujete změny, kterými svět prochází.

---

Mé články jsou často zamyšlením nad tím, proč se děje, co se děje. Jistě, že vám mohou někdy připadat totálně divné, ale věřte tomu, že to není žádné odsouzení ani pláč. Je to jen určité konstatování toho, co prožívám a věřte mi, že až něco podobného budete zažívat za deset, dvacet možná, někde mnohem dřív, let také. A rozhodně i vás budou napadat různé dotazy a souvislosti až se to stane i vaší běžnou realitou.

Jelikož to rozhodně není tak, že se ČR imigrační vlně vyhne. Naopak, čím víc se bude zhoršovat situace ve světě, což při stoupajících cenách potravin apod. reálně hrozí, a ČR bude ekonomicky silná, bude stoupat imigrace, kterou jen tak nezastaví. Protože bude ekonomická a bude zemi přinášet peníze a pracovní místa. Navíc v korupční atmosféře, kdy peníze hrají prim a nikdo se nepodivuje, že firmy z Kypru s jedním zaměstnancem založené před pár týdny vyhrávají milionové státní zakázky, vás velmi rychle čeká seznámení se s tím, že imigrace ekonomická je předvojem té druhé, jíž se tak bojíte.

Welcome to the Real World, Neo...

Samozřejmě, že se můžete rozhodnout označit mě za idiota co plácá nesmysly a hledat za články úplně jiné významy.  Koneckonců rozhodnutí je na vás.

 

Autor: Jiří Krám | středa 23.2.2011 19:15 | karma článku: 14,48 | přečteno: 1289x
  • Další články autora

Jiří Krám

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

Tak tohle moudro, jsem si přečetl nedávno na jednom znaku. A ten ve mě, stejně jako ten, kde bylo napsáno, Na množství nehleďte, nebo ten s nápisem We fight to rebuild, anebo ten s nápisem, Non multi sed multa, vyvolal pocit hrdosti. Takový zvláštní hrdosti, kterou ve vás vyvolá ten pocit kontinuity. Šel jsem okolo toho památníku dole za Embankment a dotkl se rukou těch jmen...

24.5.2013 v 10:00 | Karma: 24,16 | Přečteno: 1209x | Společnost

Jiří Krám

Vystoupit z komfortní zóny

Tak se tomuto jevu říká v angličtině. Ani vlastně nevím proč, protože tomu vystoupení předchází jakési zvláštní období neklidu. U mě probíhalo několik měsíců, kdy jsem si čím dál víc uvědomoval, že i když se mám vlastně skvěle, něco mi chybí.

22.5.2013 v 10:00 | Karma: 15,20 | Přečteno: 1021x | Společnost

Jiří Krám

Proč nejlepší české mozky roznáší pivo?

Už se mi to stalo zase. Sedím někde v restauraci a najednou zaslechnu takovou tu měkou angličtinu, bez přízvuku, který je tady typický. Zkontroluji pohledem, zda by to mohla být Češka. Vypadá na to, oproti zmalované tlusté Angličance, která typickým ječákem zas něco "vysvětluje" svému druhovi, který vypadá jako klasická troska z Trainspotingu v teplávkovce, kterých jsou plné ulice, tahle slečna tak nějak po česku hezká.

7.5.2013 v 11:52 | Karma: 29,56 | Přečteno: 2934x | Společnost

Jiří Krám

O čase minulém, přítomném a budoucím

Občas stávají takové divné náhody. Třeba tuhle, probíral jsem se svou "minulostí", tak jak ji v sobě obsahují naše novodobé sběrny digitálních dat. Dnes už pavažujeme za naprosto běžné posílat si přes internet gigabyty dat do virtuálních schránek typu Dropbox, Google Drive, nebo Microsoft Sky Drive. Považujeme za normální nemazat emaily a nechávat všechno, co nám přijde v Gmail schránce.

23.4.2013 v 10:00 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2806x | Společnost

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

BBC mě naučila dívat se na svět jinak. Nejsem zrovna žádný umělec, ale BBC umí ty věci podat tak zajímavě, že u toho to skoro řvu radostí, jak mě to inspiruje. Minulý rok jsem podlehl několika lákavým ukázkám z pořadu - A History of Art in Three Colours. Viděl jsem všechny tři díly GOLD, BLUE, WHITE. A musím říct, že ta zkušenost byla life changing. Proč? Protože se od té doby dívám na svět úplně jinýma očima. A příroda jako by mi přesně tyhle tři barvy stavěla do cesty. Pamatuju si, že GOLD je, jak Egypťané věřili slzy slunečního boha. Modrá je všude okolo nás, ale vždy tak nějak "out of reach". Bílá pak není tak čístá, jak si ji představujeme.

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11 | Přečteno: 362x | Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 24403x
Bylo nebylo. Nebo vlastně bylo. Jednou jsem začal psát. Pak jsem se do toho zažral, ale pak mě to přestalo bavit. Publikoval jsem všechno možný. Teď vlastně je úplně jedno, co sem napíšu. Jelikož ten, kdo mě zná, ten už ví, že ode mě jdou čekat různý věci. Ale stejně si to píšu hlavně asi tak nějak sám pro sebe. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy