Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všude stejně, všude nějak

Jedna z věcí, kterou po určité době strávené v cizině pozorujete, je to, že některé věci co byste v ČR nedokázali říct nahlas, tak tady to uděláte. Někomu to může připadat tvrdé, ale tady opravdu ten život je jiný, i když…

sam v milionovem davu no a co...

V zemi našeho narození často nevyjadřujeme svoje pocity, názory, bojíme se, aby si pak o nás někdo něco zlého nemyslel, aby se necítil uražen, aby….(whatever)
Takže spousta lidí není skoro celý život říct nahlas co si vlastně myslí, mávne rukou, jde na pivo, zapálí si cigáro, mručí, luští si křížovku….(whatever)
Často totiž předstíráme, že nám něco vyhovuje a nebo jsme toleratní, ale teprve pokud jste vystaveni tomu, že se za den musíte vyrovnat s tolika novými podněty jako průměrný občan českého maloměsta za padesát let. Zméní vás to!
Nejde to, fakt to nejde. Sorry. Přestanete se bát říkat věci nahlas, pojmenovávat je vlastními slovy, ale mnohem tvrději, než byste činili v ČR. Stejně tak na vás působí věčné vzdychání různých lidí si stale stěžují. Víte, že prostě nemáte čas na blbosti, rozhodujete se mnohem rychleji, než byste to možná dělali doma. Důvod je hlavně ten, že tady je to úplně o něčem jiném.
Není to, ani horší, ani lepší než v ČR. Je to jen o něčem jiném….
Těžko vysvětlit komukoliv, kdo si to nevyzkoušel, ale zkusím. Víte ono je vlastně úplně jedno, jestli ráno vstáváte a ženete čekat na 177, abyste se dostali na metro na Skalku a pak jeli třeba, na Dejvickou. Je jedno zda tohle zažíváte s autobusem D7, jedoucím na Canary Wharf, je to jedno. Stejně tam taky přesednete na metro a pak ženete třeba na London Bridge, místo na Floru. Je to jedno, jen je tu víc lidí, větší chaos, různý barvy kůže (což po pár dnech naprosto nevnímáte) ….je to tu úplně stejný. Je jedno jestli večer čumíte na Channel 4, nebo na Primu. Je to jedno, mlíko tu maj stejný, je jinak balený, ale je to mlíko. Jídla je tu kupa, jen je líp balený, je to všecko levnější, kvalitnější a větší výběr, ale jinak je jedno jestli lezete do Waitrose, nebo do Alberta. Vejtah taky jezdí jen nahoru dolu, je jedno, jestli tady, nebo v Praze. Je to všecko jedno…
Není to nic divnýho, angličtina pokud s ní mluvíte jako já 21 let vám nepřijde cizí, je to jedno jestli slyšite dvě baby v metro vykládat si o tom, že je sere šéf česky, nebo anglicky. Je to jedno. A je jedno zda jdete pro novej oblek do Debenhams na Oxford St., nebo někde do Paladia. Je jasný, že tady to bude levnější….
Všecko je stejný a vlastně jiný! Jenže po case je vše tak jiný, až je to pro vás stejný. Jo tady staví bus, tady je škola…jo dobýt Oyster card…
Je to jedno! Je jedno jestli jste sami někde v milioný Praze, nebo sedmilionovým Londýně, je to jedno….
No co, reklamy na kečup vypadaj na bilboardu všude stejně a štastnej pojištenec se tam taky tváří stejně….je to jedno…..
Je to všední, i ty památky…..”next stejšn Westminstr”….no a co, přestupní stanice, jezdí tam denně….a stejně to tam znáte….
Není to žádná deprese, ani zklamání, jen vám prostě začne to, co je pro někoho úžasný dobrodružství připadat všední….no jo, tak přejdu Tower Bridge….
Je to úplně normální, nic divnýho, vše je stejný, je jedno jestli chodíte s nezájmem okolo orloje, nebo Big Bena…
Je to to stejný, jo za chvíli mi jede loď domů….jo ty mrakodrapy na Canary Wharf mě pořád baví, ale I je znám nazpaměť….jo tady vystoupím sejdu po schodech, projdu pod One Canada Square….projdu na Cabot Place…je to stejný…
Tohle celý si uvědomíte ve chvíli, kdy stojíte před Victoria Station a čekáte na kolegu, který si šel koupit měsíčenku do Readingu…
Je to stejný…
Jen toho davu je všude mnohem víc, ale ….je to stejný…
Otupíte, přestante to město okolo sebe řešit, ráno si vezmete automaticky z rukou rozdavače novin CITY A.M. a přečtete si co se zas děje v ekonomice….sice vám ty lidi na Jubilee do toho strkaj, ale máte to lepší, než ten typek s FT co to nemůže, ani rozložit…máte puštěnou muziku v ajfounu, tak jako ten zbytek co buď taky poslouchá, čte si noviny, nebo kindly, ipady…(whatever)….je to stejný, jen tady vše je nějak tak ….no prostě v Praze nemá půlka vagónu Amazon kindle a nečte si na něm knížky, nebo nehraje hry na ipadu….
Ale jinak je to stejný. Jen víte, že v Praze byste žmoulali v ruce Lidovky, nebo DNES, nebo v čtvrtek Reflex…tady je to jiný tady jsou noviny zadarmo a válej se na každým kroku, Evening Standard je často tlustší, než DNES a je zadarmo, stejně jako to všecky další zadarmo čeho sou plný stojany, ale to není jak v Praze 10 stránek, tohle jsou plnobarevný velký noviny….ale je to jedno….
Stejně to pak necháte na sedačce a jedou dál, pak to někdo ve Stratfordu z toho vagónu uklidí, nebo bude jezdit ještě dlouho….je to jedno….
Vše je stejný, ale presto jiný. Vy v tom žijete. Vy tom musíte žít a přežít. Vy v tom musíte bejt schopný nějak fungovat. Vy v tom vlastně taky ku*va bejt I schopný bejt šťastný…. Je to jeden velkej chaos, vy jste jeho součástí nenávidíte ho, ale zároveň ho milujete, je vám jedno, stejně jako vás štve…žijete V TOM! TADY!
Změnili jste se, víte to. Nebudete stejný, víte to. Něco se změnilo nejen okolo vás, ale i ve vás. Něco je jinak. A vy to víte…
Užili jste si samotu uprostřed miliónového davu. Jste teď jeho součástí. Víte, že pokud tu chcete dál žít nic jinýho vám nezbejvá. Ceníte si soukromí, víc než si kdo umí představit. Mít něco kde lze na chvíli zaparkovat je uprostřed milónovýho davu luxus, který….potřebujete….

Autor: Jiří Krám | sobota 15.1.2011 10:00 | karma článku: 12,19 | přečteno: 1529x
  • Další články autora

Jiří Krám

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

Tak tohle moudro, jsem si přečetl nedávno na jednom znaku. A ten ve mě, stejně jako ten, kde bylo napsáno, Na množství nehleďte, nebo ten s nápisem We fight to rebuild, anebo ten s nápisem, Non multi sed multa, vyvolal pocit hrdosti. Takový zvláštní hrdosti, kterou ve vás vyvolá ten pocit kontinuity. Šel jsem okolo toho památníku dole za Embankment a dotkl se rukou těch jmen...

24.5.2013 v 10:00 | Karma: 24,16 | Přečteno: 1209x | Společnost

Jiří Krám

Vystoupit z komfortní zóny

Tak se tomuto jevu říká v angličtině. Ani vlastně nevím proč, protože tomu vystoupení předchází jakési zvláštní období neklidu. U mě probíhalo několik měsíců, kdy jsem si čím dál víc uvědomoval, že i když se mám vlastně skvěle, něco mi chybí.

22.5.2013 v 10:00 | Karma: 15,20 | Přečteno: 1021x | Společnost

Jiří Krám

Proč nejlepší české mozky roznáší pivo?

Už se mi to stalo zase. Sedím někde v restauraci a najednou zaslechnu takovou tu měkou angličtinu, bez přízvuku, který je tady typický. Zkontroluji pohledem, zda by to mohla být Češka. Vypadá na to, oproti zmalované tlusté Angličance, která typickým ječákem zas něco "vysvětluje" svému druhovi, který vypadá jako klasická troska z Trainspotingu v teplávkovce, kterých jsou plné ulice, tahle slečna tak nějak po česku hezká.

7.5.2013 v 11:52 | Karma: 29,56 | Přečteno: 2934x | Společnost

Jiří Krám

O čase minulém, přítomném a budoucím

Občas stávají takové divné náhody. Třeba tuhle, probíral jsem se svou "minulostí", tak jak ji v sobě obsahují naše novodobé sběrny digitálních dat. Dnes už pavažujeme za naprosto běžné posílat si přes internet gigabyty dat do virtuálních schránek typu Dropbox, Google Drive, nebo Microsoft Sky Drive. Považujeme za normální nemazat emaily a nechávat všechno, co nám přijde v Gmail schránce.

23.4.2013 v 10:00 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2806x | Společnost

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

BBC mě naučila dívat se na svět jinak. Nejsem zrovna žádný umělec, ale BBC umí ty věci podat tak zajímavě, že u toho to skoro řvu radostí, jak mě to inspiruje. Minulý rok jsem podlehl několika lákavým ukázkám z pořadu - A History of Art in Three Colours. Viděl jsem všechny tři díly GOLD, BLUE, WHITE. A musím říct, že ta zkušenost byla life changing. Proč? Protože se od té doby dívám na svět úplně jinýma očima. A příroda jako by mi přesně tyhle tři barvy stavěla do cesty. Pamatuju si, že GOLD je, jak Egypťané věřili slzy slunečního boha. Modrá je všude okolo nás, ale vždy tak nějak "out of reach". Bílá pak není tak čístá, jak si ji představujeme.

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11 | Přečteno: 362x | Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek. Představil strategii zdravotnictví

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 24403x
Bylo nebylo. Nebo vlastně bylo. Jednou jsem začal psát. Pak jsem se do toho zažral, ale pak mě to přestalo bavit. Publikoval jsem všechno možný. Teď vlastně je úplně jedno, co sem napíšu. Jelikož ten, kdo mě zná, ten už ví, že ode mě jdou čekat různý věci. Ale stejně si to píšu hlavně asi tak nějak sám pro sebe. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy