Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O svítících jablkách a mostu co ho nikdo neviděl

Je to urcitej druh spiklenectvi, takove tiche, ale viditelne. Nekdy me to prijde skoro jako sekta. Jedete v metru – a najednou tam je – jedete na autobusem – a najednou tam je – sedite na jednani – a najednou se rozsviti – prijdete domu a najednou sviti.

most co jste ho nevideli

JABLKO. Sviti a nebo jen je vyryto jako symbol, ktery nikdo neprehledne. Dokud jsem nemel zadne jablko, nechapal jsem to. Pak jsem mel kapesni jablko a pochopil jsem proc se da rejdit prstikem po obrazovce. Ted mam velke jablko co se rozsviti, kdyz se otevre – a proste je to hezky. Neni to mozna moc anglicky, protoze jablkizace probiha po celem svete, ale nejak to sem patri.

JABLKO, totiz kdysi prislo se sloganem – Think Different. A jestli se neco hodi specialne do Londyna, tak je to tento slogan. Tady je hodne lidi co mysli jinak a v praci je nekdy uplne nepredstavitelne kreativni atmosfera (jasne kdo dela v CR v reklamce, tak to taky zna). Ale stejne! Rozdil tu je.
Londyn proste tu kreativitu pritahuje. Protoze je tak ikonickej a nekdy tak spravne …. no jak to rict – divnej. Jo divnej. Ten mix kultur, lidi stylu, reci, vytvari neuveritelne kreativni kotel, kdy ten londynskej styl je proste ponekud odlisnej. Ale to samy bych mohl rict I o Berlinu, kterej je taky ulitlej, ale v Londyne je to proste nekdy f-ckt crazy. Staci se podivat, jak se tu stavi, tohle by u nas neproslo…
A taky londynskej volnomyslenkar Kaplicky v Praze narazil. TO co by mu tady proslo, tak v Praze neprojde. Ale tady projde hodne veci….
Treba
STREP
Jo, nova londyska dominanta, ktera je od minulyho tejdne nejvyssi barak ve meste, protoze uz vyskou prekonala slavny One Canada Square, dominant Canary Wharf, se fakt jmenuje – Shard of Glass (kus skla, strep). A taky to tak vypada…
A paradoxni je, ze to vubec neni nikde zasity, ale pekne v uplne v te nejstarsi casti Londyna – Southwark. A to dokonce na miste, ktere nese nazev London Bridge.
A tady se dostavame k tomu mostu co ho nikdo nevidel.
Vite, kdyz se rekne londynskej most, tak vetsina lidi zacne rikat, ze to je prece jasny. To je to s tema vezema – Tower Bridge. A tak sednou na metro a nechaji se zavest na stanici – London Bridge – a vylezou ven…..
….a VON tam ten most, co cekali neni…
Teda ne, ze by nebyl videt, ale proste to vypada, jak chyba, protoze Tower Bridge je hnedka vedle, ale metro stavi u neceho co se sice jmenuje London Bridge, ale nejak zvlast uzasne to nevypada…
Vetsinu turistu toto “nedorozumeni” pricte tomu, ze to asi nekdo spletl a vyda se na Tower Bridge, ktery povazuje za ten London Bridge o nemz se zpiva v te pisnice, co jej ucila soudruzka v pate tride na anglictine. A kde se zpivalo neco jako – London Bridge is falling down is falling down (londysky most pada)
Sveta znala soudruzka anglictinarka to v pate tride vzdy vysvetlovala tim, ze preci je ten Tower Bridge oteviraci, aby pod nim mohly plout lode, takze je to vesela pisnicka o tom, jak se most zavira.
Jenze, jak uz to tak byva, takhle to vubec neni. A puvod vesele pisnicky je jiny a samozrejme pomerne krvavy….
Tento vtipny popevek rozhodne neni o Tower Bridge, jasajici nad otevirajicim se mostem, ale naopak je o tom London Bridge. Ne vsak tom, co tam stoji ted, ale o tom pudvodnim. Jelikoz tento popevek pochazi z roku 1014, kdy se najezdnikum podarilo zlomit odpor obrancu mostu a ten padl (spolu s par tisic lidma…)
Ovsem nejslavnejsi diru do sveta udelal London Bridge mnohem pozdeji, protoze na nem vyrostlo cele mesto, vcetne katedraly a taky tam (samozrejme) byla ta vez, kde se vystavovaly ty useknute hlavy. Jinak to cely slouzilo jako takovej pristav, kde uz kazdyho sloupu stavely lode. Takove stredovke centrum obchodu, vsak taky to bylo velkolepe misto, ktere oteviralo a uzaviralo cestu do mesta z jednoho brehu na druhy. Paradoxni je, ze hlavni dochovana pamatka na most je rytina ceskeho rytce Vaclava Hollara, ktery jej spolu s tehdejsim Londynem zpodonbil.
Ovsem most, proti nemuz by viktoriansky Tower Bridge vypadal, jak mladsi a chudsi bracha, neprezil. Jak uz to tak bejvalo, Londyn pomerne pravidelne zachvacovaly drsne pozary (vzpominate si, co jsem psal o te podobnosti se Zemeplochou? Jo jo rozhodne neni nahoda, ze Ankh-Morporkh taky nechal Pratchett v Barve kouzel shoret) a ty casto proste srovnaly se zemi cast mesta. Ono neni se co divit, drevene stavby vytapene otevrenym ohnem, casto napechovane po strop horlavinanami, blafly pomerne rychle.
No a tak skoncil v sedmnactem stoleti i slavny London Bridge. Jeho podobu kolem roku 1400 muzete videt na fotce z Museum of Docklands, kde tato maketa je k videni.
Pravda je, ze tom muselo byt opravdu velkolepe tohle videt stat a pokud by London Bridge prezil, urcite by z nej byla atrakce cislo jedna a chudak Tower Bridge, by byl jen takovej doplnek…

Autor: Jiří Krám | čtvrtek 23.12.2010 13:32 | karma článku: 10,18 | přečteno: 1365x
  • Další články autora

Jiří Krám

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

Tak tohle moudro, jsem si přečetl nedávno na jednom znaku. A ten ve mě, stejně jako ten, kde bylo napsáno, Na množství nehleďte, nebo ten s nápisem We fight to rebuild, anebo ten s nápisem, Non multi sed multa, vyvolal pocit hrdosti. Takový zvláštní hrdosti, kterou ve vás vyvolá ten pocit kontinuity. Šel jsem okolo toho památníku dole za Embankment a dotkl se rukou těch jmen...

24.5.2013 v 10:00 | Karma: 24,16 | Přečteno: 1209x | Společnost

Jiří Krám

Vystoupit z komfortní zóny

Tak se tomuto jevu říká v angličtině. Ani vlastně nevím proč, protože tomu vystoupení předchází jakési zvláštní období neklidu. U mě probíhalo několik měsíců, kdy jsem si čím dál víc uvědomoval, že i když se mám vlastně skvěle, něco mi chybí.

22.5.2013 v 10:00 | Karma: 15,20 | Přečteno: 1021x | Společnost

Jiří Krám

Proč nejlepší české mozky roznáší pivo?

Už se mi to stalo zase. Sedím někde v restauraci a najednou zaslechnu takovou tu měkou angličtinu, bez přízvuku, který je tady typický. Zkontroluji pohledem, zda by to mohla být Češka. Vypadá na to, oproti zmalované tlusté Angličance, která typickým ječákem zas něco "vysvětluje" svému druhovi, který vypadá jako klasická troska z Trainspotingu v teplávkovce, kterých jsou plné ulice, tahle slečna tak nějak po česku hezká.

7.5.2013 v 11:52 | Karma: 29,56 | Přečteno: 2934x | Společnost

Jiří Krám

O čase minulém, přítomném a budoucím

Občas stávají takové divné náhody. Třeba tuhle, probíral jsem se svou "minulostí", tak jak ji v sobě obsahují naše novodobé sběrny digitálních dat. Dnes už pavažujeme za naprosto běžné posílat si přes internet gigabyty dat do virtuálních schránek typu Dropbox, Google Drive, nebo Microsoft Sky Drive. Považujeme za normální nemazat emaily a nechávat všechno, co nám přijde v Gmail schránce.

23.4.2013 v 10:00 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2806x | Společnost

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

BBC mě naučila dívat se na svět jinak. Nejsem zrovna žádný umělec, ale BBC umí ty věci podat tak zajímavě, že u toho to skoro řvu radostí, jak mě to inspiruje. Minulý rok jsem podlehl několika lákavým ukázkám z pořadu - A History of Art in Three Colours. Viděl jsem všechny tři díly GOLD, BLUE, WHITE. A musím říct, že ta zkušenost byla life changing. Proč? Protože se od té doby dívám na svět úplně jinýma očima. A příroda jako by mi přesně tyhle tři barvy stavěla do cesty. Pamatuju si, že GOLD je, jak Egypťané věřili slzy slunečního boha. Modrá je všude okolo nás, ale vždy tak nějak "out of reach". Bílá pak není tak čístá, jak si ji představujeme.

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11 | Přečteno: 362x | Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Spolek chce s klimatickou žalobou uspět jako Švýcarky. Mají šanci, míní expertky

27. dubna 2024  19:54

Evropský soud pro lidská práva rozhodl minulý týden ve prospěch dvou tisíc švýcarských seniorek. Ty...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 24403x
Bylo nebylo. Nebo vlastně bylo. Jednou jsem začal psát. Pak jsem se do toho zažral, ale pak mě to přestalo bavit. Publikoval jsem všechno možný. Teď vlastně je úplně jedno, co sem napíšu. Jelikož ten, kdo mě zná, ten už ví, že ode mě jdou čekat různý věci. Ale stejně si to píšu hlavně asi tak nějak sám pro sebe. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy