Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O londýnském Sillicon Valley

Je jasné, že tohle spousta lidí považuje spíš za mýtus. Ono to však má mnohem racionálnější základ, než se na první pohled zdá. Pojďme si tedy říct ty dvě hlavní věci – proč Londýn a proč právě teď.

Canary Wharf, jeden z klíčů úspěchu Londýna

Tyto otázky rozhodně nejsou tak hloupé, jak vypadají. Přirovnání k Irsku, není totiž úplně přesné. Irský technologický úspěch byl zejména o tom, že tam mnohé americké firmy přesunuly své montovny a podporu. To, co tam nefungovalo, že by se tvořily irské firmy, které by ovládly velkou část trhu. Sami se zamyslete, kolik úspěšných irských firem vzniklo a jsou takové, že je zná celý svět?  
A v tom je právě ta výhoda Londýna. Záměrně neříkám Anglie, protože tahle situace je především o Londýně. Že je to právě Londýn, rozhodně není náhoda. Málokdo si možná uvědomuje, že Velká Británie je po USA stále jednou z největších velmocí. Někdo zřemě namítne, že Čína, Indie, nebo Rusko jsou zajímavější. Jenže….
Británie má jednu obrovskou výhodu. Mluví se tu anglicky. A to nativně, nikoliv importovaně a celá kapitalistická kultura vlastně vznikla tady. Po USA je to logicky další kotva na druhé straně Altantiku, kam jdou investice ze zámoří. A rozhodně to není náhoda. Pokud se na to podíváte s ekonomického pohledu, Británie má nyní obrovskou výhodu – libru. Ta na rozdíl, od řetězově se vinoucí smrtící pasti zvané Euro, není závislá na výkyvech některých „jinak“ ekonomicky smýšlejících národů.
Zatímco se Francie, Německo, Holandsko, Belgie a další vezou na jedné lodi s Řeky, Portugalci, Italy a Iry, tak Británie jede stále svojí hru, jako mnoho století před tím….mimochodem
Britský trh je extrémně konzervativní a bankovní dohled je tu momentálně velice, velice tvrdý.
a zdejší banky rozhodně nemají tak volnou ruku, jako ty měly jeden čas ty americké, protože jsou již poučené z toho, co se stalo a rozhodně to tady není taková párty, jako byla.  Peníze nejsou tak jednoduše dostupné a o tom, jak to například totálně změnilo realitní trh v Londýně, až někdy příště.
Nicméně právě ten velice silný finanční systém je i jedním z důvodů, proč sem momentálně proudí poměrně dost investic a ty se – na rozdíl od mnohých jiných zemí ukládají asi nejbezpečněji, jak to jde do nemovitostí. Neexistuje v současné době lepší investice a s vyšší ročním zhodnocením, než je byt, nebo obytný multifunkční projekt v Londýně. Proto se tu staví o sto šest.
Dalším obrovským motorem jsou státní investice. Ty zvyšují hodnotu některých míst, například takový Stratford, dějiště příští olympiády, bude velmi brzo možná dražší, než Canary Wharf. Důvod? Po skončení olympiády zbude obří luxusní obytná a komerční zóna, která na neustále nenasycený londýnský trh vrhne super moderní – hotové byty a komerční prostory, které budou okamžitě k nájmu a nastěhování. Navíc Stratford, přestože je až v zóně 3 má obrovský vlakový terminál propojující jej s celou Británií a navic se městem vším co v Londýně jde, dvě linky metra (central a jubillee), DLR a Overground. Pokud k tomu přičtete blízkost Lodon City Airport, které je vzdáleno jen několik stanic DLR, vychází to naprosto skvělou lokalitu, jejíž cena půjde nahoru.
Londýnem teď protéká obrovské množství peněz a tak stoupají i nároky na údržbu těchto pěnězovodů. Protože moderní „mašinky na peníze“ stojí na informačních technologiích, které se z dřívějšího stylu zakázkových aplikací napsaných celých od základu, přesunují do obřích integračních projektů, které právě tyto „bespoke“ systémy likvidují.
Vzniká obrovské množství nových projektů, kde se nahrazují systémy buď úplně, nebo se dodělává mnoho věcí. Technologie jako Oracle, Tibco, Murex, Openlink, Salesforce.com, SAP, Siebel a další velké systémy vedou celý trh, ale poměrně značná poptávka je i po developerech, taková Java například se také rozhodně neztratí. Ten se postupně odklání od různých zakázkových aplikací tvořených různými malými firmičkami, které postupně přicházejí o trh.
Celé to je dáno tím, že se mění způsob, jak firmy investují. Dřívější bespoke (zakázkový) vývoj, který firmy používaly, protože mnohá oddělení si sama mohla rozhodovat o dodavatelích, nyní již nefunguje. Dostat se do velkého projektu malá one man show firmička jen tak nezvládne. A proto na rozdíl od českých firem, které často vyrůstají s tím, že se jejich majitelé snaží naprosto minimalizovat jakýkoliv vstupní kapitál, tudíž firmy vznikají naprosto podfinancovány, v Londýně nyní naopak vzniká velké množství firem s obrovským vstupním kapitálem, který se přesouvá z jiných oborů.
Takto postavené firmy pak stojí na sdílení vědomostí, což je v ČR něco, co mnoho lidí nechápe, že pokud je někdo analytik, není dobré z něj dělat obchodníka a naopak, pokud někdo je jen obchodník, nebude nikdy schopen navrhovat řešení. Firmy typu Brouk Pytlík, kdy jeden člověk je zároveň vývojář, projekt manažer, analytik, obchodník, účetní nejsou na současném trhu funkční.

V Británii to pochopili. Tudíž mnoho současně vznikajících londýnských firem, je extrémně slušně financováno (nejsou vyjímky £1 milion a více) a jejich CEO (ředitel) má mnohem volnější ruce, než pokud musí dělat vše sám. Takto postavené firmy také mnohem rychleji získavávají projekty, protože mají zastupitelnost, kredibitlitu a nepoloží se pokud jim na účtu chybí £5000. Tudíž jsou pro zákazníky méně rizikové, než one man show firmy, které bojují jen cenou. Zároveň tento koncept má výhodu, že hned od začáatku můžete účtovat premium a nevyvolávat tak cenovou válku, tolik oblíbenou u českých firem.
Proto je v Londýně tak obrovský přetlak poptávky na IT trhu, vzniká obrovské množství firem, které ovšem na rozdíl od toho Irska mají v plánu nebýt jen servisní organizací nějakého zámořského výrobce, ale naopak dodávat vlastní produkty na světový trh.
Cameron, ať si o něm myslí kdo chce, co chce, má pravdu v jednom. IT je pro Británii obrovskou příležitostí, jak obrátit poměr vývoz / dovoz v její prospěch. A daří se mu to, protože Británie opravdu obrovským způsobem roste například poměru exportu v oblasti elektronického obchodování je £2,80 proti £1 importovaného zboží. Podle jiných údajů reprezentuje britská internetová ekonomika 7,2% HDP, což je víc, než stavebnictví, nebo doprava.
Je zřejmě, že Cameronova vláda, si tohle velmi dobře uvědomuje. Proto britské IT firmy jsou velice  podporovány a pobídky do země lákají technologická centra velkých firem, podepsáno už mají s Google, Cisco, Intel anebo Facebook.

A kde ta centra budou?To je další geniální tah. Ono totiž to londýské Sillicon Valley začíná na konci Islingtonu, v Old Street a bude se táhnout přes Hackney a končit v olympijském parku. Což do celé oblasti přinese obrovské množství pracovních příležitostí, nejen pro lidi z IT.

Jo a ještě jedna věc je zajímavá, když se podíváte na jedny z nejvýnosnějších londýských lokalit, tak to nebyly greenfiels, ale jsou to všechno i to nově plánované projekty Brownfields. Tudíž místo likvidace zemědělské půdy, tolik oblíbený sport v ČR, se tady využívají obří pozemky po dřívějších továrnách, docích...apod. O tom však až zítra.

 

Autor: Jiří Krám | pondělí 13.12.2010 10:00 | karma článku: 12,44 | přečteno: 1266x
  • Další články autora

Jiří Krám

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

Tak tohle moudro, jsem si přečetl nedávno na jednom znaku. A ten ve mě, stejně jako ten, kde bylo napsáno, Na množství nehleďte, nebo ten s nápisem We fight to rebuild, anebo ten s nápisem, Non multi sed multa, vyvolal pocit hrdosti. Takový zvláštní hrdosti, kterou ve vás vyvolá ten pocit kontinuity. Šel jsem okolo toho památníku dole za Embankment a dotkl se rukou těch jmen...

24.5.2013 v 10:00 | Karma: 24,16 | Přečteno: 1209x | Společnost

Jiří Krám

Vystoupit z komfortní zóny

Tak se tomuto jevu říká v angličtině. Ani vlastně nevím proč, protože tomu vystoupení předchází jakési zvláštní období neklidu. U mě probíhalo několik měsíců, kdy jsem si čím dál víc uvědomoval, že i když se mám vlastně skvěle, něco mi chybí.

22.5.2013 v 10:00 | Karma: 15,20 | Přečteno: 1021x | Společnost

Jiří Krám

Proč nejlepší české mozky roznáší pivo?

Už se mi to stalo zase. Sedím někde v restauraci a najednou zaslechnu takovou tu měkou angličtinu, bez přízvuku, který je tady typický. Zkontroluji pohledem, zda by to mohla být Češka. Vypadá na to, oproti zmalované tlusté Angličance, která typickým ječákem zas něco "vysvětluje" svému druhovi, který vypadá jako klasická troska z Trainspotingu v teplávkovce, kterých jsou plné ulice, tahle slečna tak nějak po česku hezká.

7.5.2013 v 11:52 | Karma: 29,56 | Přečteno: 2934x | Společnost

Jiří Krám

O čase minulém, přítomném a budoucím

Občas stávají takové divné náhody. Třeba tuhle, probíral jsem se svou "minulostí", tak jak ji v sobě obsahují naše novodobé sběrny digitálních dat. Dnes už pavažujeme za naprosto běžné posílat si přes internet gigabyty dat do virtuálních schránek typu Dropbox, Google Drive, nebo Microsoft Sky Drive. Považujeme za normální nemazat emaily a nechávat všechno, co nám přijde v Gmail schránce.

23.4.2013 v 10:00 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2806x | Společnost

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

BBC mě naučila dívat se na svět jinak. Nejsem zrovna žádný umělec, ale BBC umí ty věci podat tak zajímavě, že u toho to skoro řvu radostí, jak mě to inspiruje. Minulý rok jsem podlehl několika lákavým ukázkám z pořadu - A History of Art in Three Colours. Viděl jsem všechny tři díly GOLD, BLUE, WHITE. A musím říct, že ta zkušenost byla life changing. Proč? Protože se od té doby dívám na svět úplně jinýma očima. A příroda jako by mi přesně tyhle tři barvy stavěla do cesty. Pamatuju si, že GOLD je, jak Egypťané věřili slzy slunečního boha. Modrá je všude okolo nás, ale vždy tak nějak "out of reach". Bílá pak není tak čístá, jak si ji představujeme.

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11 | Přečteno: 362x | Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:22

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 24403x
Bylo nebylo. Nebo vlastně bylo. Jednou jsem začal psát. Pak jsem se do toho zažral, ale pak mě to přestalo bavit. Publikoval jsem všechno možný. Teď vlastně je úplně jedno, co sem napíšu. Jelikož ten, kdo mě zná, ten už ví, že ode mě jdou čekat různý věci. Ale stejně si to píšu hlavně asi tak nějak sám pro sebe. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy